Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 13 място в Европа по разпространение на Covid-19

Ако не спазваме сегашните мерки, трябва да преминем към по-строги, предупреди здравният инспектор

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Страната ни вече е на трето място по смъртност от Covid-19 в Европа и на 13-о по заболеваемост на основата на данните от последните две седмици, съобщи на брифинг на Министерството на здравеопазването държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Заболеваемостта е 658 на 100 хиляди души.

„Трябва да решим дали ще спазваме сега действащите мерки или следва да преминем към по-строги, каквито има в почти цяла Европа”, коментира той, прогнозирайки че в противен случай ще има повече заразени и повече смъртни случаи.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов също изтъкна, че мерките срещу коронавирус не получават разбиране и подкрепа от гражданите. „Ширят се становища, че няма такъв вирус или че с ограниченията влияем на свободите на хората”, добави той.

Проф. Костадин Ангелов
4330 медицински служители до момента са се заразили с коронавирус, а 31 са починали, каза още Костадин Ангелов. Само през последното денонощие 137 души от съсловието са дали положителен тест. По думите на министъра, някои лекари са се заразили за втори път от Covid-19 и това опровергава хипотезата, че след преболедуването се изгражда постоянен имунитет.

В половината столични поликлиники вече има Covid кабинети, информира кметът Йорданка Фандъкова. За пет дни през тях са преминали близо 1600 души, 29% от които са дали положителен резултат с антигенни текстове, каза още градоначалникът.

Йорданка Фандъкова
Що се отнася до обществения транспорт, седем екипа всеки ден проверяват дали се спазват мерките срещу коронавирус. В началото на следващата седмица ще се реши по какъв начин учениците от 6 до 12 клас ще се завърнат в училище, заяви Йорданка Фандъкова.

Според директора на „Пирогов”  проф. Асен Балтов болниците са „много подготвени и заредени” и повечето от тях вече са преструктурирани.

Проф. Асен Балтов
„Всички нуждаещи се ще бъдат прегледани, а при необходимост – хоспитализирани”, увери той. В момента 46% от леглата за Covid пациенти в по-леко състояние и 25% за пациенти в интензивни отделения са заети.

По повод на случая с починалите двама души пред вратата на Covid звено в Пловдив здравният министър е назначил вътрешна проверка и е поискал намесата на прокуратурата. „Лекарите и сестрите са били достатъчно и в това време са работили с други пациенти”, обясни той. Костадин Ангелов каза и че заповедите му невинаги се изпълняват „в пълен обем” от мениджърите на лечебни заведения, както и че РЗИ не упражнява контрол.

Здравната система засега се справя, но ако продължи неспазването на мерките, страната ни ще загуби своите медици”, заключи министърът.

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28