Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 22.11.20 в 19:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В цяла Европа епидемията от Covid-19 провокира сериозни мерки и ограничения. Някои държави въведоха нови условия за влизане на чужди граждани на територията им. Вижте:

Гърция обяви нови противоепидемични мерки. От 20 ноември, освен задължителният PCR тест, направен 72 часа преди влизане в страната и QR код, за влизащите през граница, на място ще бъде правен и бърз тест. Ако тестът е отрицателен лицата ще могат да продължат пътуването, но ако тестът е положителен ще бъдат връщани.За всички превозни средства остава отворен през деня граничният пункт Кулата-Промахон, а само за товарни автомобили ще работи пунктът Маказа-Нимфея.

Турция няма да затваря граничния си пункт с България при Капитан Андреево заради коронавируса, стана ясно от изявлението на Директора на областната Дирекция по здравеопазване в пограничния град Одрин д-р Исхак Йълдъръм.

По думите му денонощно се извършват необходимите дейности срещу разпространението на епидемията, включително контрол и проследяване на заразата.  На ГКПП с Турция властите раздават маски, дезинфектанти и брошури на пътуващите с инструкции за предпазване от коронавирус. Изявлението на властите дойде в отговор на призивите на областния лекарски съюз на Одрин за незабавно затваряне на граничните пунктове с България и Гърция. Според медиците разпространението на Covid-19 в региона рязко се е увеличило заради увеличаването на пътуванията на българите в края на седмицата, които пристигат на шопинг, привлечени от благоприятния курс на турската лира.

Словакия извади България от т.нар. „зелен списък“ на по-малко рисковите държави по отношение на разпространението на Covid-19.Лицата, които влизат в Словакия с цел пребиваване от държави членки на ЕС и които не са включени във въпросния „зелен списък”, в т.ч. и от България, вече са длъжни: да се регистрират на интернет-страницата с адрес, предварително или най-късно при влизане в страната. 

Пътниците трябва да изчакат получаването на отрицателен резултат от RT-PCR теста за Covid-19 в домашна изолация. Ако не получат резултат от теста и ходът на изолацията е без признаци на зараза, изолацията приключва на 10-ия ден. Като алтернатива на задълженията за регистрация и изолация, пътуващите могат да представят удостоверение за отрицателен резултат от RT-PCR тест за Covid-19, извършен в лаборатории извън територията на Словакия, в рамките на 72 ч. преди влизане в страната.

Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и за България. Мярката влиза в сила от 23 ноември, информира БГНЕС. 

Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди влизането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната. Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30