Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей с родно и европейско признание

Снимка: Национален военноисторически музей

Два проекта на Националния военноисторически музей /НВИМ/ - получиха признание от Панаира на музейните изложби и от европейската фондация Аrt Еxplora, съобщиха от музея.

Единият от отличените проекти е пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София", което разказва за разрушителните бомбардировки от Втората световна война. 

За проекта са създадени тематичният сайт "Белезите на войната" и специалното мобилно приложение със същото име, чрез които всеки може да се разходи из улиците на София, да види изгубения облик на града и да се запознае с историята на разрушените сгради преди, по време на и след бомбардировките. 

Разработката беше отличена първа награда на Министерството на културата за атрактивен и иновативен проект и получи приз от наградите "Наследство" на Сдружение "Български музеи" в категорията "Събития и работа с публики".

Еевропейско признание НВИМ получи за проекта си Art M Back /Отвърни с изкуство/. Той е част от официалната селекция на най-добрите предложения за европейската награда на фондация Art Explora, заедно със световноизвестни музеи като Британския музей, Мумок, Националната галерия в Лондон, Версай, Музея на Ван Гог и Музея на Мунк. 

От подадените общо 350 предложения на културни институции от цяла Европа да продължат надпреварата за първите три места са избрани само 23, сред които е и това на българския музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15