Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей с родно и европейско признание

Снимка: Национален военноисторически музей

Два проекта на Националния военноисторически музей /НВИМ/ - получиха признание от Панаира на музейните изложби и от европейската фондация Аrt Еxplora, съобщиха от музея.

Единият от отличените проекти е пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София", което разказва за разрушителните бомбардировки от Втората световна война. 

За проекта са създадени тематичният сайт "Белезите на войната" и специалното мобилно приложение със същото име, чрез които всеки може да се разходи из улиците на София, да види изгубения облик на града и да се запознае с историята на разрушените сгради преди, по време на и след бомбардировките. 

Разработката беше отличена първа награда на Министерството на културата за атрактивен и иновативен проект и получи приз от наградите "Наследство" на Сдружение "Български музеи" в категорията "Събития и работа с публики".

Еевропейско признание НВИМ получи за проекта си Art M Back /Отвърни с изкуство/. Той е част от официалната селекция на най-добрите предложения за европейската награда на фондация Art Explora, заедно със световноизвестни музеи като Британския музей, Мумок, Националната галерия в Лондон, Версай, Музея на Ван Гог и Музея на Мунк. 

От подадените общо 350 предложения на културни институции от цяла Европа да продължат надпреварата за първите три места са избрани само 23, сред които е и това на българския музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10

София посреща нови гости в Къщата за литература и превод

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман   (Германия), Хана Сандборг (Швеция) ,Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти до октомври в Къщата за литература и превод. Къщата е съвместен проект на фондация "Следваща..

публикувано на 29.05.24 в 11:53