Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей с родно и европейско признание

Снимка: Национален военноисторически музей

Два проекта на Националния военноисторически музей /НВИМ/ - получиха признание от Панаира на музейните изложби и от европейската фондация Аrt Еxplora, съобщиха от музея.

Единият от отличените проекти е пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София", което разказва за разрушителните бомбардировки от Втората световна война. 

За проекта са създадени тематичният сайт "Белезите на войната" и специалното мобилно приложение със същото име, чрез които всеки може да се разходи из улиците на София, да види изгубения облик на града и да се запознае с историята на разрушените сгради преди, по време на и след бомбардировките. 

Разработката беше отличена първа награда на Министерството на културата за атрактивен и иновативен проект и получи приз от наградите "Наследство" на Сдружение "Български музеи" в категорията "Събития и работа с публики".

Еевропейско признание НВИМ получи за проекта си Art M Back /Отвърни с изкуство/. Той е част от официалната селекция на най-добрите предложения за европейската награда на фондация Art Explora, заедно със световноизвестни музеи като Британския музей, Мумок, Националната галерия в Лондон, Версай, Музея на Ван Гог и Музея на Мунк. 

От подадените общо 350 предложения на културни институции от цяла Европа да продължат надпреварата за първите три места са избрани само 23, сред които е и това на българския музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10
Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15