Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се кръстник на птиците ему в добричкия зоопарк

Снимка: БГНЕС

Наскоро Центърът за защита на природата и животните в Добрич се сдоби с истинско „съкровище“ - двойка редки птици ему. Екзотичните пернати бяха докарани от зоологическата градина в Стара Загора, която в момента е в ремонт. Двойката е в размножителния си период, така че има надежди тя да създаде поколение и Добрич да стане роден дом на малките пиленца.

Но истинската родина на птиците ему е Австралия. Счита се, че техният вид е много древен. Това са едни от най-големите пернати на планетата, достигащи 1,5 – 2 метра височина и тегло от 50 до 60 кг. Те не могат да летят, но пък бързо се придвижват. Освен това са доста устойчиви – могат да издържат дълго време без храна и вода.

Новите питомци на Добричкия зоопарк са на шестгодишна възраст. Ако женската снесе яйца, те ще са тъмнозелени и много големи, прогнозират стопаните им. Междувременно очакват предложения от цялата страна как да бъдат именувани птиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05