Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не иска да се внасят отворени двустранни въпроси в ЕС

Снимка: БГНЕС

Време е правителството на Република Северна Македония /РСМ/ да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на РСМ или правото им да наричат езика си както пожелаят, се казва в съобщение на българското външно министерство.

България не приема утвърждаването на идентичността на гражданите на РСМ да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси. Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на РСМ с ЕС“, се казва в изявлението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40