Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2% от бизнеса – с положителна оценка за бизнес климата през 2020 г.

Снимка: архив

2020-а е най-наситена с бизнес негативизъм за последните десет години. Това показва онлайн допитване на Българската стопанска камара в периода 10 ноември - 10 декември сред 810 микро-, малки, средни и големи предприятия от страната от всички сектори на икономиката. Едва 2% дават положителна оценка на бизнес климата.

Заради Cоvid-кризата с недостиг на оборотни средства са се сблъскали почти 80% от предприятията. Това, наред със съществуващите от години проблеми с бюрокрацията, нестабилната нормативна среда и корупцията води до тежка преса върху бизнеса, сочи анализът. 

17% от анкетираните одобряват антикризисните икономически мерки. 56% са се отказали от инвестиционните си намерения и са оптимизирали разходите си. 42% са пристъпили към съкращения, едва 2% са увеличили екипите си.

От антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса са се възползвали малка част от предприятията, показва анкетата. Мярката "60/40" е с най-голяма популярност – от нея са се възползвали 28%. 40% от възползвалите се от антикризисните мерки се оплакват от бавния процес, 35% - от бюрокрация и тежка документация. 11% не са се сблъсквали с пречки при получаването на помощта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предизвикателствата пред въвеждането на еврото в България обсъждат експерти

Международна конференция "България в еврозоната, кога?", посветена на ключовата тема за присъединяването на страата ни към еврозоната, перспективите и необходимите реформи това да се случи, ще се проведе на 14 май в София. Нейни организатори са..

публикувано на 14.05.24 в 07:10

Започва най-големият форум за земеделска техника БАТА АГРО

Шестнайсетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще бъде открито днес в присъствието на служебния земеделски министър Георги Тахов. Форумът ще се проведе от 13 до 17 май на летище Стара Загора. На изложението ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 07:00
Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58