Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успелите българи 2020 – II част

Българи с изключителни постижения в годината, белязана от Covid-19

Снимка: БНР - Ани Петрова

В годината, която спусна завеса пред публичността, мнозина българи успяха да заявят себе си чрез изключителни постижения – световен рекорд в плуването, разказ за заобикалящия ни свят през фотообектив, равносметка на музикална кариера на езика на няколко изкуства, декоративна украса на ориенталски къщи и дворци, влизане в топ 100 на най-добрите зъболекари в света.

В съботната привечер на 22 август Цанко Цанков излиза от басейна на бургаския комплекс „Флора“ като първият човек в света, плувал най-бързо в продължение на 12 часа в 50-метров басейн.

Той започва маратонския си поход в 7,30 ч. в четвърти коридор и половин денонощие по-късно спира електронното броене на 50 км и 600 м. А когато поглежда към светещото табло, разбира, че рекордът от 41,2 км на словенеца Мартин Стрел никога повече няма да респектира нито един мечтател в плуването.Според световния рекордьор не съществуват граници пред човешките възможности. Затова и в нито един момент, докато се бори с умората и времето, не произнася мислено „Аз бях дотук“.

Още за историческия рекорд на шампиона прочетете в публикацията „Цанко Цанков – световният плувен рекордьор с несломим дух“.

Стоян Йоргов избира да се представи на българската публика с цветовете на бяло-черната гама – онази особена светлина, от която горещият пустинен въздух затрептява пред очите ти, а кожата ти настръхва от соления хлад на океанската вода.



Фотографът от 26 години живее в Лос Анджелис. На 31 г. се удря в нискочелата кадрова стража на родната тоталитарна система и не след дълго прескача оградата на границата между Съединените щати и Мексико. Художник по образование и визия към света, той като в калейдоскоп поглежда към някоя картина, подсказана му от случайността. Запознайте се с този български творец чрез материала „Стоян Йоргов – събирачът на истории, който гледа света през фотообектив“.

Васко Василев за първи път излиза пред публика десетгодишен, а критиката го обявява за дете чудо.



През т.г. един от най-харизматичните цигулари, които съвременната сцена познава, отпразнува 50-годишния си юбилей. На рождения си ден на 14 октомври той свири пред публиката в родната си София и представи книга с фотографии и биографичен филм. „
Искам да се върнем в залите, където хората да са в безопасност, да си върнем нормалния живот“, казва Васко Василев, признавайки, че най-много му липсва контактът с публиката и другите музиканти.

Интервюто с концертмайстора на Кралската опера в Лондон чуйте като отворите публикацията „Васко Василев на 50: Обичам публиката и колегите си, мечтая да се върнем в залите".

Търсена заради уникалните си умения и ексклузивен стил, Диана Фотева декорира къщи и дворци в Обединените арабски емирства, превръщайки ги в красиви места за живеене.



Един телевизионен филм за Дубай дава посока на нейната съдба. „Реших, че това е мястото на моята реализация и възможността не закъсня –
дойдох тук и работих за известен италиански декоратор, а по-късно се върнах и основах своя фирма“, разказва тя. Първо получава поръчки за стени и тавани с позлата, а днес декорира луксозни хотели и може да се похвали с участие в проект на световноизвестната архитектка Заха Хадид.

Как Диана Фотева декорира фермата на шейх и прилича ли животът в Близкия Изток на приказки от хиляда и една нощ можете да прочетете в „Диана Фотева декорира дворци в Дубай“.

С разбирането, че професията му сбъдва мечти, променя съдби и създава бъдеще, д-р Венцеслав Станков кара хората широко да се усмихват.



И тъй като си служи с най-съвременните технологии на естетичната дентална медицина и не се страхува да пресича граници, които колегите му отказват да преминат, пловдивският зъболекар влезе в топ 100 на света в класацията на GlobalSummitInstitute.
Стоматологът е търсен по света предимно заради постиженията си в парадонтологията и в имплантологията. Но най-голямата причина да бъде класиран, според самия него, е че работи с микроскоп и упражнява микрохирургия – с фокус към детайла.

Къде се крие тайната на холивудската усмивка можете да научите от материала „Д-р Венцеслав Станков е сред 100-те най-добри зъболекари в света“.


Снимки: БНР, БТА, facebook.com/Vasko-Vassilev, личен архив, facebook.com/dr.ventseslavstankov



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българин ще се състезава за Световната купа по паеля

Българинът Николай Тодоров - Ник е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света. World Paella Day Cup e кулинарно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на..

публикувано на 19.06.24 в 20:05

Жълт код за опасни горещини в цялата страна, без Черноморието

Астрономическото лято идва със слънчево и горещо време. В четвъртък , 20 юни, минималните температури ще са между 17 и 22°, в София 17°. Максималните в страната ще са от 34 до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще е слънчево със..

публикувано на 19.06.24 в 19:25

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-о Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00