Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с авторката на „вълшебни“ истории Маргарита Павлова

Детските книжки – сбъднати коледни вълшебства

4
Снимка: Бесте Бербер

„От Шехерезада знаем, че разказваш ли оставаш жив“ е изрекъл един мъдрец някога. През цялото си съществуване, човекът е разказвал истории, легенди, предания и вълшебни приказки. Те не спират да пленяват, удивляват и интригуват и днешните деца, които макар „залепнали“ пред екраните на различни електронни устройства, продължават да сияят, разгръщайки страниците на красива книжка. Затова книгите са желан, красив и вълшебен подарък за Коледа.

Маргарита Павлова пише детски приказки. Но както и тя самата казва „приказките ѝ са за малки и големи“. Израснала с приказки, писателката и до днес помни как родителите ѝ са ѝ разказвали приказки и чели „Мимето“ от Асен Босев, „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев.

„Но най-голямо впечатление ми направи книжката „Снежанка и седемте джуджета“, казва Маргарита Павлова и продължава: „Преди много години го нямаше понятието 3D, когато човек разтвори страниците изскачаха дворците и беше изключително интересно и вълшебно.“

Маргарита ПавловаЗапочва да пише приказки преди години, когато в нея се ражда желанието да предаде на децата това, което знае. А най-прекият път информацията да стигне до сърцата им са приказките - вълшебните приказки и героите в тях, разказвайки определени ситуации или участвайки в диалог.

Маргарита Павлова се гордее и с работата си в Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в гр. Кърджали, където работи повече от две десетилетия. Споделя, че заради пандемията и дистанционното обучение тази години децата не са успели да посещават библиотеката както през другите години.

„Но най-важното, на което трябва да се обърне внимание е децата да получават информация. Ще наваксаме с книгите, с приказките, с всичко ще наваксаме, само дай Боже 2021 година да нямаме този проблем, който имаме в момента“ казва тя.

Приказките ѝ са издадени в Русия, Италия, Турция, а от тази година и в Азербайджан. Относно отзивите за българските автори и приказки, Маргарита Павлова споделя:

„Децата по света са едни и същи, тях ги радват едни и същи неща, те се интересуват от приказките като начин да бъдем на едно друго вълшебно и по-хубаво място. Аз се радвам, че ги приеха толкова добре децата и в Италия, и в Турция, и в Руската федерация, в Азербайджан.“

Вълшебството на приказните истории трябва да е достъпно за всяко дете, затова авторката на детски приказки има книжка, издадена на брайлово писмо:

„Мисля, че беше 2010 година. По една от националните телевизии течеше кампания за набиране на средства за Национално читалище „Луи Брайл“. И тъй като аз нямах възможност да помогна финансово, им изпратих мои приказки с едно кратко писъмце, в което им казвах, че ако  им харесва така както са написани приказките, аз им ги подарявам. Прочетоха приказките, харесаха ги, издадоха ги и така днес имаме и в Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ два екземпляра от тази книга със заглавие „Приказки и гатанки“- уточнява писателката.

Една от историите ѝ се казва „Вълшебството на снежинките“. А дали самата тя вярва във вълшебствата?

„Разбира се, че вярвам. Те са около нас – отговаря Маргарита Павлова.– Ние всеки ден се срещаме с вълшебствата. Образуването на снежинките не е ли вълшебство? Скрежът сутрин, който рисува различни картини по стъклата на автомобилите също е вълшебство. Според мен възрастните, за  да повярваме във вълшебствата е необходимо само да се огледаме наоколо. Просто да обърнем внимание на това, което се случва около нас. Нима цъфтенето на цветята не е едно от вълшебствата на света?! Според мен всичко е вълшебство, само трябва да поискаме да го видим. Точно в тази книжка „Вълшебството на снежинките“ цитирам Венцислав Константинов, който казва „Откриваш в света толкова чудеса, колкото носиш в себе си!“.

През 2020 година Маргарита Павлова издаде и нова книга със заглавие „Вълшебството на розите“, в която разказва за Роза „Дамасцена“ и как се добива така популярното българско розово масло.

Как изпраща настоящата година и с какви очаквания ще посрещне 2021 година?

„Аз съм много доволна от това, което творчески успях да постигна. Издадохме книжката „Вълшебството на снежинките“- между другото, тя е достъпна на сайта на СУ „Отец Паисий“ гр. Кърджали. Изключителни благодарности на Бесте Йълмаз Бербер. Тя е едно красиво и талантливо момиче, което нарисува илюстрациите. Бесте  Бербер нарисува и илюстрациите в книжката „Приказки“- “Masallar”, която е издадена в Турция, а преводач е Хабибе Халилибрахим.

Илюстраторката на приказките Бесте БерберЗа 2021 година, пожелавам от цялото си сърце на всички най-вече здраве и нека учените, заедно с лекарите успеят да преборят коронавирусната инфекция, за да може отново да се прегърнем и да имаме по-близки, по-човешки взаимоотношения“, споделя авторката на приказки Маргарита Павлова.

Снимки: Бесте Бербер, Маргарита Павлова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30