Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 295

Снимка: БГНЕС

Започна имунизацията срещу Covid-19 в България
Днес, в големите български градове започна първият етап на масовото ваксиниране, съобщи здравното ни министерство. Както обеща, здравният министър първи се подложи на манипулацията. „Уверен съм, че така ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния си живот“, заяви министър Ангелов в УМБАЛ „Света Анна“ в София.

Имунизационната кампания започна едновременно в още два града – Пловдив и Бургас. Само през днешния ден първата доза от ваксината приеха 163 медицински служители на 12 болници. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици.

Голяма част от ваксинираните днес посочиха, че имунизацията е пътят за справяне с пандемията и възстановяването на близостта с любимите хора.
Транспортирането на Covid ваксините към областните градове градове продължава, а в началото на януари следващата година се очаква да пристигнат следващите дози.

Православната ни църква подкрепи имунизацията
В деня на Св. Стефан, епископ Тихон Тивериополски бе вторият ваксиниран, след здравния министър Костадин Ангелов, информира здравното министерство. Преди да се посвети на църквата, самият епископ е работил като фелдшер в болница в Щутгарт. „На тези светли празници, с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България. Най-накрая ще можем спокойно да видим близките си хора, от които толкова дълго време сме били разделени.“ Така епископ Тихон обясни символиката на днешния ден, както и решението си да бъде сред първите ваксинирани у нас.

Заразените с Covid-19 в България са 469
Новите случаи на Covid-19 в България са 469, като 17 от тях са сред медицински служители. Според данните на Единния информационен портал 16 % от направените 2973 проби са положителни. Общо 5545 пациенти с Covid-19 са в болница, от които 523 са на интензивно лечениеИзписаните от Covid- отделения са 876 души, а 50 пациенти са починали.

Заради празничните дни, изследваните за Covid-19 са доста по-малко в сравнение с делничните дни. Най-много нови случаи са регистрирани в София, Пловдив и Варна.

Излекуваха най-малкия пациент с Covid-19 в България

Двумесечното бебе, което е било 11 дни на кислородна терапия в интензивния сектор в Многопрофилната болница в Пазарджик е било прието в тежко състояние, с висока температура, дихателна недостатъчност и с прояви на септичен шок. В продължение на 20 дни малкият Любомир е бил изолиран от своите родители, които са се информирали за него само по телефона. Тежкото му състояние наложило вливане на плазма и биопродукти, комбинирани с антибиотична терапия. Детето вече е напълно излекувано и е при родителите си.  

Япония затваря границите си за 152 държави
От 28 декември до 31 януари, Япония няма да допуска на територията си чуждестранни граждани, които 14 дни преди пътуването си са пребивавали в 152 държави, сред които и България, съобщи МВнР. Изключение ще се прави за временно или постоянно живеещите в Япония, както и за притежателите на валидни визи. Пристигащите от държави, засегнати от новия щам на SARS - nCOV 2 , трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането в страната. При липсата на негативен тест, те подлежат на 14-дневна карантина, на посочени от властите места и не могат да ползват обществен транспорт.

Няма повече чакащи български тирове в Доувър
На българските шофьори на тежкотоварни превозни средства са били направени задължителните тестове за Covid-19 , след което те са преминали през Доувър и са напуснали Великобритания, информира МВнР. По информация на посолството ни в Лондон, в момента вече няма чакащи камиони на импровизирания паркинг на Летище „Менстън“ в Кент, включително и български.

Припомняме, че на 22 т. м., френското правителство отвори границите си за влизащите от Великобритания.
 Поради появата на новия щам на SARS - nCOV 2 всички пътуващи вече трябваше да представят отрицателен PCR или антигенен тест. Това наложи летище „Менстън“ да бъде превърнато в  паркинг за чуждестранните камиони, чакащи да преминат границата. От направените до вчера (26.12) общо 15 526 тестове за вируса само 36 положителни или едва 0,23% от извършените изследвания.

Съставил: Дарина Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14