Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският президент: Сега е времето да сбъднем промяната

Снимка: БГНЕС

Минути преди края на 2020 година държавният глава Румен Радев отправи традиционното си новогодишно обръщение към българския народ. В него той заяви, че България и светът изпращат „трудна и разломна година“ – с пандемия, довела до загубата на скъпи хора и до „мъчителна адаптация към нов начин на живот, на работа, учене и общуване“.

„Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени, към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие, към дежурните от всички служби в новогодишната нощ“ – подчерта в началото на словото си президентът и допълни, че през 2020 г. животът е напомнил на всекиго от нас колко струват свободата, солидарността и човещината.

„2020 беше и годината на българското събуждане. Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площада“ – каза държавният глава, припомняйки протестите срещу управлението на страната.

„Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница. А несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна“ – изтъкна Румен Радев и напомни, че през 2021 г. два пъти ще отидем на избори – за парламент и за президент. По думите му, организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин, в т.ч. с осигуряване на машинно и дистанционно гласуване.

Държавният глава посочи още, че България се нуждае от лидерство, което „да започне демонтажа на порочния управленски модел, да укрепи държавността и законността, да пресече кражбите, да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет, а човека – в основна ценност“.  

В края на обръщението си Румен Радев пожела година, „в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи. Сега е времето!“.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет остава сред 750-те най-добри висши училища в света

Софийски университет "Св. Климент Охридски" (СУ) се нареди на 741-750 място в класацията QS World University Rankings на най-престижните университети в света за 2024 г.  СУ е включен в ранглистата от 2014 г. Класацията тази година включва 1498..

публикувано на 05.06.24 в 12:16
Добромир Живков

48,3% искат да гласуват за национален парламент и 47,4% за Европарламент

290 000 българи, които желаят на гласуват на 9 юни, още не са решили за кого. Това са 10% от заявилите, че ще отидат до урните, посочи пред bTV Добромир Живков от "Маркет линкс". Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април..

публикувано на 05.06.24 в 11:58

147 компании участват в международното отбранително изложение "Хемус 2024"

Фирми от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на  Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус- 2024" в Пловдив. То ще се проведе от 5 до 8 юни 2024 г. в Международния панаир в Града под тепетата. Мотото..

публикувано на 05.06.24 в 07:35