Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотиви с имена на български владетели намаляват времето за пътуване

Снимка: bdz.bg

БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, кръстени на български владетели - "Аспарух" и "Тервел". Това са първите нови машини за последните близо 30 години, предаде БНТ. Те са изцяло дигитализирани, със системи за сигурност последно поколение.

За момента те се движат със скорост 130 км/ч, но се очаква тя да бъде увеличена до 160 км/ч., което ще намали времето за пътуване. Машините са пуснати по линиите от София до Варна и Бургас.

От БДЖ очакват още 13 машини. Другите пристигат поетапно след февруари.

Всички те ще бъдат кръщавани на български владетели. Върху всяка машина ще има QR код. При сканирането му с мобилен телефон пътниците ще научават интересни факти от историята, свързани с владетеля.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Увеличават се случаите на трафик с цел трудова експлоатация

Жертвите на трафик от началото на годината наброяват 55 – от тях 41 са жени, съобщи Антоанета Димитрова от Националната комисия за борба с трафика на хора. По думите й, за поредна година въвличането по схемата lover boy остава водеща и е в основата на..

публикувано на 20.10.24 в 10:33

С "Динозавърско парти за деца" събират средства за Спасителен център за костенурки

На динозаврите е посветено щуро "научно" шоу за деца, което ще се проведе с благотворителна цел – в подкрепа на Спасителният център за костенурки в с. Баня в близост до защитената черноморска местност Иракли. Детското "Динозавърско парти"..

публикувано на 20.10.24 в 09:15

В Радомир черпят по случай Деня на бозата с 600 литра от сладко-резливата напитка

Ден на бозата празнуват днес в отстоящия недалеч от столицата град Радомир. Събитието ще започне с шествие от Стария пазар до площад “Свобода”. Там сладкодумният топ готвач Ути Бъчваров ще разточи големи баници и за направата им ще използва 180..

публикувано на 20.10.24 в 07:00