Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният исторически музей представя нови археологически открития

Снимка: НИМ

В изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” Националният исторически музей ще покаже новите си находки от последния археологически сезон, направени чрез 22 експедиции. 

През м.г. за първи път беше проучвано укреплението в местността “Св. Архангел” над с. Дъбница в Западните Родопи, обитавано от ранната каменно-медна епоха в продължение на 6 хил. г. 

Ще бъдат представени също откритията в средновековния некропол, намиращ се във вътрешния град на Калиакра. Сред тях е гроб на момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи от скъпи платове. 

Друг акцент в изложбата, която се открива на 20 януари, са амфоровидните съдове, представляващи погребални урни от къснобронзов некропол край видинското село Балей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43