Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново проверка за замърсяване на Варненското езеро

Снимка: Община Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил проверка за това, дали е укривана информация за замърсяване на околната среда заради авария на тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Това се съобщава на сайта на ведомството.

Проверката на екоинспекцията трябва да установи кои са длъжностните лица, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за проблема. Трябва да бъде установена и степента на замърсяването.

При водолазен оглед е открита пукнатина по тръбата вследствие на нейното прегъване заради неравния терен.
Сагата със замърсяването на Варненското езеро датира още от 2019 г. когато тръбата с отпадни води, минаваща по дъното на езерото, се спука и предизвика екокатастрофа. Тръбопроводът бе ремонтиран, а прокуратурата проведе разследване за злоупотреба с еврофондове, тъй като при изграждането на съоръжението е използвано европейско финансиране. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37