Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско училище в Одеса ще има, потвърди новият одески губернатор

Светослав Иванов и Сергей Гриневецкий
Снимка: МВнР

Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка са били темите на среща на генералния ни консул Светослав Иванов с председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий, поел поста през ноември 2020 г.

Губернаторът е изразил подкрепата си за откриването на българското училище в Одеса – въпрос, който беше поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението ѝ в Украйна през октомври 2020 г., информира пресцентърът на МВнР. Кметството на Одеса е предложило да предостави на 31-во образователно училище в града статут на учебно зеведение с разширено изучаване на български език, традиции и история. В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори проекта за предоставянето на статута.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни, е подчертал генералният ни консул Светослав Иванов и е отбелязал, че българската диаспора в Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. На свой ред Сергей Гриневецкий е обърнал внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и е споделил симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

Относно откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул е поставил въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от съществено значение за развитието на туризма и за бъдещето на селото, чиито жители са предимно от български произход, е подчертал Светослав Иванов.

По повод отбелязването през август на 200-годишнината от основаването на град Болград – „столицата“ на българското национално малцинство в Украйна, се планира в тържествата да участват високопоставени представители от двете страни.

Сред обсъдените теми са били също запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, възстановяването на пряката самолетна линия между София и Одеса, възможностите за организиране на туристически форуми и др.

Снимка: МВнР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44