Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция се затваря за страните извън ЕС, иска PCR тест и на сухопътните граници

| обновено на 31.01.21 в 12:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция забранява всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз, а при всяко влизане във Франция от страни от ЕС, включително през сухопътните граници, ще се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус, съобщава българското външно министерство. По информация на посолството ни в Париж новите, по-строги мерки влизат в сила от 00 часа на 31 януари 2021 г., неделя.

Досега изискването за отрицателен PCR тест беше в сила само за въздушните и морски граници. Изключения са предвидени само за пограничните работници. Забраната на пътуванията извън ЕС ще отпада при доказани наложителни причини.

Забраняват се и всички пътувания към и от отвъдморските територии на Франция, с изключение на придвижване по наложителни причини. 

Ограничителните мерки за пътуване няма да важат за товарните превозвачи. Всички транспортни работници - както заетите в международния транспорт на стоки, така и заетите в международния транспорт на пътници, независимо от държавата, от която идват, следва да представят европейски сертификат за заетите в международния транспорт, подписан от работодателя.

В опит да бъде ограничено разпространението на заразата от коронавирус от 31 януари ще бъдат затворени и всички големи търговски обекти с площ над 20 000 кв. м. във Франция, с изключение на хранителните магазини, а от понеделник се намалява допустимият брой на клиенти в търговските обекти. Ще бъде засилен и контролът за спазване на вечерния час. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr, Embassy.Paris@mfa.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30