Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем области се върнаха в червената зона

До три седмици се очаква трета вълна на Covid-19 в България

Чужденците със статут на дългосрочно пребиваващи у нас се ваксинират според фазите, предвидени в Националния ваксинационен план

Снимка: БТА

Осем области отново се намират в червената област за разпространение на коронавируса, стана ясно на редовния брифинг на здравните власти. До три седмици може да ни залее трета вълна на Covid-19 с изключително високи стойности на заразяване, прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. Засега обаче се запазва тенденцията излекуваните да бъдат два пъти повече от заразените.

През февруари ще има постепенно покачване на болестта – дали ще бъде бавно или стремително и болниците отново ще се напълнят, ще зависи от това как спазваме мерките, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От своя страна, ген. Венцислав Мутафчийски припомни, че при предишната вълна пикът е достигнат за седем седмици, докато сега се тръгва от много по-високи нива (113 заразени на 100 хил. население). Той отправи два апела – медицинските директори да се подготвят за много повече пациенти, а гражданите да осъзнаят, че това, което е разрешено, не го прави безопасно.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има идея учениците, както сега става с учителите, да бъдат изследвани с антигенни тестове. За да стане това обаче е необходимо одобрението на родителите. До момента 28 542 заети в средното образование са се подложили на подобни изследвания.

България заема 26-о място в Европейския съюз по брой на заболелите на 14-дневна база с 90 заразени на 100 хил. души и 13-о място по смъртност с 9,9 на 100 хил. души. В момента 10 души заразяват 12, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, ако разхлабим противоепидемичните мерки, заразените може да нараснат до 29, затова той отново призова да носим маски. Що се отнася до заетите легла в Covid отделенията – 32% от тях са с пациенти в по-леко състояние, а леглата за болни на интензивно лечение са запълнени на 38%. Статистиката показва още, че средната възраст на новодиагностицираните в страната ни е 52 години, а на починалите – 74г.

До момента в страната са доставени 94 920 дози ваксини от двата вида, като са приложени 50 124 дози. По отношение ваксинирането на чужденци в България доц. Кунчев уточни, че чуждите граждани със статут на дългосрочно пребиваващи у нас се ползват с всички права на българските граждани и получават ваксината в съответната фаза на Националния ваксинационен план. Ако са медицински работници, вероятно вече са имунизирани, останалите ще могат да го направят през общопрактикуващите лекари. За ваксинирането на останалите чуждестранни граждани на територията на страната ще се мисли след като бъде предоставена ваксина на всички български граждани и има допълнителни количества. „Знаете, че няма изискване човекът да е здравно осигурен, нито да е записан при личен лекар. За всички ще има ваксина в последната фаза”, увери главният държавен инспектор Ангел Кунчев.


Държавата е подсигурила медикаменти и предпази средства за очакваната трета вълна, увери здравният министър. Ген. Венцислав Мутафчийски пък добави, че петте болници на Военномедицинската академия са заредени с предпазни средства и медикаменти, изясняват се доставките на кислород, а кислородните системи се преглеждат най-внимателно. Той подчерта, че огромна част от работещите във ВМА са се ваксинирали срещу коронавирус и затова не се очакват “медицински загуби”.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28