Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райко Петров подготвя първите ни олимпийски шампиони по борба

Снимка: bgolympic.org

Днес се навършват 10 години от кончината на проф. Райко Петров (1930-2011) - една от най-големите фигури в историята на българската борба, който я превръща в световна сила.

15 години Петров е треньор на националния ни отбор по свободна борба и подготвя първите ни олимпийски и световни шампиони в този спорт. Бил е начело на Българската федерация по борба от 1969 до 1990 г.

Като треньор участва в 12 поредни летни олимпийски игри. Бил е част от Изпълнителния комитет на Световния съвет за наука и спорт към ЮНЕСКО и вицепрезидент на Международната федерация по борба (FILA).

Представен е в "Международната зала на славата по борба" - Оклахома, САЩ. Носител е на престижни награди за развитието на борбата в световен мащаб.

Научните му разработки в областта на спорта са превеждани на редица езици, сред които френски, английски, испански, немски, руски, арабски и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Боргоджийски от Рим: Чрез гайдата свързвам двете си краища – българско и италианско

Той е на 24 години, родом от българския град Раковски, но целия си живот е прекарал в Италия. В момента е студент в музикалната академия "Санта Чечилия" в Рим, специалност кларинет, но е влюбен в гайдата и по-точно в родопската каба гайда...

публикувано на 28.12.23 в 11:00

В операта на София се чувствам като Мария Калас

Прочутото сопрано на Албания Рамона Тулумани е един от артистите, с които посрещаме новата 2024 година в уютната атмосфера на Софийската опера, в традиционния Новогодишен гала концерт (29, 30 и 31 декември 2023 г.), билетите за който бяха..

публикувано на 26.12.23 в 08:15

Хаки Кан – момчето, победило съдбата си с доброта

"Доброто е реалната движещата сила в света и колкото по-добри бъдем един към друг, толкова по-добър живот ще живеем всички ние" – казва момчето от Кърджали. "Аз съм Хаки Кан – писател, на 29 години от Кърджали. Занимавам се с..

публикувано на 23.12.23 в 11:10