Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Северна Македония могат да бъдат упоменати в конституцията на страната

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че ако подобно нещо има значение за българите, той няма нищо против в Конституцията на Северна Македония те да бъдат изрично споменати като част от останалите етноси в страната.

„Българите в Македония трябва да се чувстват като напълно свободни граждани, които могат да се организират в общности и да притежават всички права. Ако е необходимо ще бъдат и изрично споменати в Конституцията“, каза Османи пред местната ТВ 21. На въпроса дали някой от България е поискал подобно нещо, външният министър отговори: „Аз не съм чул. Подобно нещо не е искано“, предаде БГНЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Недялкова с голямата награда „Българка на годината – Св. Злата Мъгленска“ за 2023 г.

Радослава Недялкова от "Нашенци": Фолклорните състави са сърцата на българските общности по света

"Човек си дава сметка какво е родината, когато я загуби. Ако си у дома, пускаш радиото, чуваш народната музика, говориш на български, отиваш на театър и там също се говори на български. Чак когато загубиш всичко това, осъзнаваш колко ти липсва" – казва..

публикувано на 21.10.24 в 14:20
Лазо Нестори

Лазо Нестори от Албания: Да си българин е гордост и голямо име!

Само на няколко километра западно от границата между Гърция и Албания и на около 40 километра от областния център Корча (алб. Korçë ) е разположен албанският град Билища (алб. Bilisht ). Част от градската интелигенция там е Лазо Нестори –..

публикувано на 21.10.24 в 10:10

Радослава Недялкова от Милано е "Българка на годината-2023", публиката отличи Невенка Костадинова, Сърбия

Радослава Недялкова от Милано е избрана за "Българка на годината-2023" сред номинираните 24 наши сънароднички от 19 държави. Отличието на името на Св. Злата Мъгленска беше връчено днес на тържествена церемония в УНСС в София. Радослава Недялкова е..

публикувано на 18.10.24 в 16:26