Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече секции в чужбина, отколкото на всички предишни избори

Деветчленни избирателни комисии и повече кабини за гласуване в чужбина, предлагат от неправителствения сектор

Снимка: архив

Огромният интерес на българите зад граница към предстоящите парламентарни избори поставя въпроса за тяхната организация в условията на пандемия и за гарантирането на правото на глас на всеки избирател.

Почти двойно повече заявления с воля за гласуване са подадени от сънародниците ни в чужбина в сравнение с предишните парламентарни избори през 2017 г. Докато тогава правото си на глас са поискали да упражнят близо 45 хил. души, сега това са направили 87 216 българи. Най-голям интерес към изборите има от Турция, Великобритания, Германия, Испания и Съединените щати.

Страната ни е получила разрешение за провеждане на изборите от редица държави и вече е проиграла сценариите за маршрутите и доставките на бюлетините, уверява външният министър Екатерина Захариева.

Започнахме подготовката за вота в чужбина още преди да знаем датата, защото това са особени избори, които се реализират в условията на пандемия – заявява тя за БНТ. – Според нас определеният ден затруднява високата избирателна активност, тъй като и преди миналия Великден, и преди Коледа поредица държави наложиха ограничения в придвижването, за да се спре разпространението на заразата. Но така или иначе МВнР си върши работата и предвижда да открие повече секции в чужбина, отколкото на всички предишни избори досега.”

И на тези избори обаче българите зад граница няма да могат да гласуват в свой избирателен район и да излъчат свои народни представители.

Допълнително техният глас остава непълен, тъй като нямат правото да гласуват с преференция и избират само партийната листа – пояснява Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда в интервю за БНР. – Освен че не излъчват конкретни депутати, които да имат пряко отношение към техните проблеми, гласовете на сънародниците ни се преливат в кандидатските листи в страната. Например на последните избори 118-те хил. гласа от чужбина са сравними с дадените в средноголеми изборни райони като София област, Велико Търново, Хасково, Русе, излъчващи по осем мандата.”


Предвид ограничението от 35 секции в държавите извън Европейския съюз и затрудненията, наложени от коронавируса, се налага изключителна мобилизация в подкрепа на изборния процес.

“Имаме конкретно предложение, за да се спазят условията за физическа дистанция между хората и по-голям брой сънародници в чужбина да успеят да гласуват – продължава Ива Лазарова. – А именно ЦИК да назначи по-големи секционни избирателни комисии - например на деветчленни. Това ще позволи да се поставят повече кабини за гласуване, да се разпределят по-добре административните и организационните задачи в самата секция, за да може хората от опашките да гласуват максимално бързо.”

Външният министър на България призова сънародниците ни да се включат в секционните избирателни комисии и да спазват правилата. “Получаваме сигнали за призиви към българските общности да бойкотират изискването за дистанция пред местата за гласуване, за да бъдат затворени секциите и България да бъде обвинена, че не е организирала добре изборите”, казва още министърът, изразявайки надежда, че хората ще предотвратят подобни “опити за саботаж”.

Според Ива Лазарова обаче сънародниците ни неведнъж са доказали, че могат да проведат по правилата изборния процес. “Предвид големия брой подадени заявления и добре организираните мрежи от доброволци, които така или иначе изнасят голямата тежест по организацията, мисля, че българите зад граница ще докажат и този път, че могат да организират по сериозен начин гласуването в чужбина”, заключава тя.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09