Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизаме в Черна гора след тест или поставена ваксина

Новите мерки са в сила от 13 до 17 март

Снимка: БГНЕС

От 13 март българите, които пътуват за Черна гора, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 48 часа преди заминаване, антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, или - удостоверение за извършена ваксинация, като втората доза трябва да е направена поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора.

Засега мярката ще бъде валидна до 17 март 2021 г., информира Министерството на външните работи.

Новите изисквания няма да се прилагат за деца до петгодишна възраст.

Сънародниците ни, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се предвижда възможност за предсрочното й прекратяване.

Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискваните документи, няма се допускат в страната.

От българското посолство в Подгорица обръщат внимание, че новите изисквания не се отнасят до българи, пристигащи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина. Ограниченията не се прилагат и спрямо транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и товарни превозни средства.

За периода 10-17 март Черна гора въведе и по-строги вътрешни ограничителни мерки, като забрана за влизане и напускане на територията на столицата Подгорица, старата столица Цетинье и общините Будва, Тиват, Никшич, Плужине, Херцег Нови, Улцин, Бар, Котор, Плевля. Изключения има за работещите, ангажираните в предоставяне на здравни услуги, при необходимост от грижи за лица с увеждания, пътуване на студенти и др.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Подгорица на следните телефони: +382 20 655 009;+382 20 674 156; дежурен телефон в извънработно време:+382 69 143 298; +382 69133616 (номер за спешни случаи).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40