Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Ясна поляна още помни толстоистката комуна от началото на 20 век

Музейна експозиция „Българската Ясна поляна“
Снимка: primorsko.bg

Старото име на селото било Алан кайряк. Намира се южно от град Бургас, в полите на Странджа планина. Известно е със своите многобройни щъркелови гнезда, както и с … българските толстоисти. През октомври 1906 г. тук е създадена прочутата Толстоистка комуна от група ентусиасти. Те били привърженици на философията на руския писател Лев Николаевич Толстой, проповядващ непротивене на злото с насилие в името на нов по-свободен живот.

Българските толстоисти били предимно учители, поети, писатели, редактори, художници, журналисти. Тяхната комуна бързо се вписала в живота на селото. Членовете й се препитавали като обработвали земята без животни, спазвайки принципите на толстоизма.

Предполага се, че в края на живота си, световно известният писател и хуманист потегля от Ясная поляна, неговото село в Русия, заедно със своя лекар към привържениците си в България, но по пътя се простудява и умира.

Колонията в близост до българския черноморски бряг се разпада през октомври 1908 г., но оставя трайни спомени сред жителите на селото. И когато през 1934 г., възниква въпросът за преименуване на селото с българско име, то е кръстено на родното място на Лев Толстой – Ясна поляна. Днес тук има интересна музейна сбирка, посветена на толстоистката комуна и на техния учител. Още за българските толстоисти вижте в материала „Толстоистите от комуната в село Ясна поляна“ от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30