Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eфективността на българската антиковид ваксина ще се проверява в Шанхай

Проф. Пенка Петрова
Снимка: Архив/БНТ

Работата по българската ваксина срещу Covid-19 продължава. Резултатите от изпитанията с лабораторни животни ще се проверяват в Института „Пастьор“ в Шанхай.

Българската разработка е тип протеинова ваксина и се очаква да действа срещу всички вариантина вируса. Ваксината ще е под формата на спрей, казва проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките. Предстои разработването и на втори прототип. Проектът ще се финансира от фонда „Научни изследвания“, предаде БГНЕС.

Проф. Петрова изразява съжаление, че в България има психоза около ваксинирането и е категорична, че няма доказателства, че човек може да почине от ваксиниране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла сряда

В сряда, 25 септември , ще бъде предимно слънчево. Следобед от запад облачността ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, но до вечерта в западните райони ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще..

публикувано на 24.09.24 в 19:45

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00

Ръст от 5% на чуждестранните туристи през настоящата година

От началото на годината 10,7 млн. чужденци са посетили страната ни, съобщи пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това представлява 5 процента ръст спрямо 2023 година. Според Румен Драганов 2024 г. се..

публикувано на 24.09.24 в 16:28