Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството на банатските българи отбелязва 55 години от своето създаване

Банатски българи с носии. Вторият от дясно наляво е Михаил Шипков
Снимка: личен архив на Гюро Лавров

На днешния ден преди 55 години се създава първото Дружество на банатските българи в България. Появата му дължим на ентусиазма и амбицията на наследника на българите от Винга Михаил Шипков, роден през 1919 г. в плевенското село Асеново.

Дружеството е учредено като „патриотична организация”, обединяваща банатските българи и техните потомци в София. Идеята е то да поддържа тесни връзки със земляческите групи из България, за да се съхранят традиционният бит и култура и банатското българско самосъзнание. След смъртта на Михаил Шипков през 1996 г., дейността на дружеството замира. През 2007 г. тя е подновена чрез регистрацията на ново дружество, приемник на старото. Начело застава Светлана Караджова, което води до постепенно обединяване на дейността на дружеството и зародилата се през 1998 г. концепция "Фалмис" – на първото печатно издание на банатските българи в България „ФАЛМИС-Uvec falim” (от католическия поздрав “Laudetur Jesus Christus!” – „Хвален да бъде Исус Христос!”, Falmis идва от съкращението на този поздрав)

През 2016 г. към дружеството се създава танцов състав "Фалмис". Той приобщава към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но с радост приема и приятели и почитатели от близо и далеч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман...

публикувано на 02.05.24 в 18:44