Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър: Пик на третата вълна на Covid-19, до седмици нещата ще се оправят

15 хиляди души се ваксинират дневно срещу коронавирус в България

Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

„Намираме се на най-върховата част на пика, започваме да вървим в най-високата част на платото и се очаква положението да остане такова в следващите дни“. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов характеризира ситуацията с върлуващата трета вълна на коронавируса у нас. По време на редовния брифинг на здравните власти той подкрепи думите си с информацията, че през последните 14 дни се покачват новорегистрираните случаи на Covid-19 и добави, че нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици заради нарастващия брой на ваксиниращите се.

Системата на здравеопазването е подготвена да реагира на кризата, каза още проф. Костадин Ангелов. Най-голям натиск върху лечебните заведения има в областите София, Бургас, Шумен и Варна. Той обаче не е съпоставим с натиска върху психиката на хората, подчерта министърът. По думите му, различни хора се опитват да си играят със страховете и надеждите на гражданите.

България заема 5-о място в Европейския съюз по брой на заболелите от коронавирус за последните две седмици със 732 на 100 хил. души и 3-о място по смъртност с 21 на 100 хил. души. В момента 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% за хората в интензивни отделения са заети, но има възможност за увеличаването им. Активните случаи при медиците са 1216. Седем области имат заболяемост над 800 на 100 хил. души – сред тях София, Силистра и Бургас, и също толкова области под 500 на 100 хил. души, сред които Търговище, Кърджали и Видин.

До края на април ще получим достатъчно ваксини и това ще даде възможност на хората да правят информиран избор, заяви здравният министър. Сега около 15 хил. души се имунизират дневно. Според него България е единствената държава в Европа, в която някой си позволява да се откаже от ваксина, само защото не е избраната от него. До края на месеца се очакват около 700 хил. дози – от тях 350 ще бъдат РНК ваксини, а до края на юни – близо 1,5 млн. на „Пфайзер“ и 400 хил. на „Модерна“. На 16 април ще пристигнат 14 хил. дози от ваксината на „Янсен“, а десет дни по-късно – още 24 хиляди. Наличните дози ваксини наброяват 277 665.


За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на броя положителни тестове спрямо броя излекувани от лечебните заведения в полза на вторите“, заключи министърът.

А според държавния главен инспектор доц. Ангел Кунчев в сравнение с втората вълна на коронавируса смъртността е значително по-ниска.

Доц. Ангел Кунчев
Здравните власти се надяват чрез частичното разхлабване на мерките от днес да се въведе ред в спазването им и съобщиха, че се търси баланс между това икономиката да работи и да се запази психичното здраве на българите, но при покачване на новозаразените мерките ще бъдат отново затегнати.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35