Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В отговор на разпространението на  Covid-19, редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Италия въведе 5-дневна карантина за пристигащите от България. Ограничителната мярка ще важи до 06 април 2021 г. Дотогава влизащите в страната лица, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, следва да представят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест и да се подложат и на 5-дневна задължителна карантина. След изтичането й ще е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест. Остава изискването пристигащите от България да попълнят декларация с данните си и причините на пътуването, както и да посочат началната и крайната точка на пристигане в страната.

В настоящия момент гражданите могат да посетят  Италия само по причини, свързани с работни задачи или необходимост от медицинско лечение или обучение. Туризмът в Италия е официално забранен, както и движението на жители на територията й. Редица държави са в т. нар. Черен списък, влизането от тях е забранено поради неблагоприятната епидемиологична ситуация.

Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България. Те трябва предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр и да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането си. Не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след влизането си в страната, лицата следва да направят нов PCR тест. До получаването на резултатите от последния тест те трябва да се самоизолират. Изключения се правят за работници в международния транспорт и за трансграничните работници. Междувременно отпадна задължението за представяне на негативен тест заCovid-19 за служителите в транспортния превоз, които преминават транзит през Чешката република към Германия.

МВнР напомня, че пътуванията до Чехия са възможни само по неотложни причини, като работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Словения също въведе задължителен отрицателен PCR тест за влизане в страната, считаноот 29 март.  Заради пандемията в Словения от 1 до 11 април е въведено затваряне на редица дейностни, предупреждава българското външно министерство. 

Португалия въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България. От 1 април 2021 г. българските граждани, които пристигат в Португалия, независимо с какъв транспорт, предварително трябва да попълнят онлайн двуезичен формуляр. Формулярът е достъпен на интернет адрес. След подаване на данните, включително и адреса на пребиваване на португалска територия, пътникът ще получи на електронната си поща искане за потвърждение на адреса и след това удостоверение, което да представи на граничния контрол. По информация на посолството ни в Лисабон това е задължително условие за получаване на разрешение за влизане в Португалия.

Влизащите от 1 до 15 април 2021 г. следва да се изолират в дома си или на друго място за настаняване, определено от местните санитарни власти. Освен това влизащите в страната са задължени да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за Covid-19 са децата до 2-годишна възраст.

Германия въведе тест за Covid-19 за пристигащите в страната със самолет. Те следва да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пристигането. Антигенните тестове за директно доказване на заразяване със SARS-CoV-2 могат да бъдат признати от отделните провинции, само в случай, че отговарят на критериите на СЗО.

Правилото не важи за транзитните пътници, които спазват съответните мерки за защита, както и за екипажите на самолетите.

Исландия въведе задължителна карантина за българските граждани, считано от 1 април. Влизащите в Исландия лица от т.нар. „тъмно червени“ или „сиви“ зони, сред които е и България, подлежат на 5-дневна карантина в хотел до провеждането на задължително двойно тестване за Covid-19, което се прави след влизане в страната.

Карантинните хотели са задължителни дори и за гражданите, които имат адресна регистрация в Исландия. В допълнение към новата мярка децата, които досега бяха освободени както от тестване, така и от карантина, също подлежат на гранични мерки при влизането им в страната.

Сред останалите изисквания за влизане в Исландия за български граждани са:  попълване на регистрационен формуляр преди пътуване, представяне на резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди отпътуване, повторен тест непосредствено при пристигане в Исландия, трети тест в края на карантинния период.

Великобритания въвежда нови ограничения за международните превозвачи, влизащи на територията й, считано от 6 април 2021. Ако престоят им в страната не надвишава 48 часа, не е необходимо да извършват тест за Covid-19. В случай, че престоят им е повече от 48 часа, те се задължават да извършат антигенен тест преди края на втория ден. При престой по-дълъг от два дни, превозвачите ще трябва да преминат и през последващо тестване на петия и на осмия ден. Тестването ще се извършва безплатно в определени за целта държавни центрове.
Превозвачите, които остават на територията на Обединеното кралство за повече от 48 часа, се задължават да се карантинират в превозните си средства в рамките на 10 дни. В случай на заразяване с Covid-19,те ще бъдат задължени да се карантинират за своя сметка в определените за целта от британските власти хотели.

Полша въведе нови карантинни мерки при влизане в страната. Пътуващите от държавите извън Шенген ще бъдат поставяни под карантина още при влизане в страната. Наличието на отрицателен резултат от тест за коронавирус вече няма да бъде основание за освобождаване от карантина.

Пътуващите от Шенгенското пространство подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен до 48 часа преди влизането в Полша. Отпада прилаганото до този момент изключение за освобождаване от карантина, ако пътуването се извършва с личен транспорт.

Хърватия актуализира условията за влизане в страната на българските граждани. От 1 до 15 април 2021 г. те могат да пътуват до Хърватия при условие, че представят отрицателен PCR тест или тест за бърз антиген SARS-CoV-2, направени в рамките на 48 часа, преди пристигане на граничния пункт. Ако влизането е осъществено на основата на бърз тест за антиген и престоят е по-дълъг от 10 дни, се извършва повторно изследване най-късно до 10 дни след датата на излизането на резултата от първия тест. Лицата могат да влязат в Хърватия и ако представят сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван Covid-19.

Транзитното преминаване през Хърватия без представяне на изброените по-горе документи е разрешено в рамките на 12 часа, без преспиване. При превишаване на 12-те часа транзит, пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05