Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Изтегляме контингентите си от Афганистан

| обновено на 15.04.21 в 00:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредна среща, проведена чрез видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретаря по отбрана Лойд Остин, съюзниците от НАТО решиха от 1 май т.г. да започне постепенното изтегляне на военните сили от мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан, съобщава МВнР.

Припомняме, че през 2001 г. съюзниците заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО. Днес отново заедно, беше взето решението за постепенно изтегляне на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“. Процесът ще продължи няколко месеца.

С изтеглянето на мисията на НАТО в Афганистан обаче не свършва ангажиментът към стабилността в страната, увериха лидерите. Целта е да бъде запазено постигнатото в последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено за правата на жените, децата и малцинствата.

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията „Решителна подкрепа“ и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците.

Подробности по темата ще намерите ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40