Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 април Словакия премахва част от ограниченията заради Covid-19

Снимка: архив

Ако сте се ваксинирали или сте прекарали Covid-19, при влизане в Словакия вече няма да бъдете поставяни под карантина. Облекчението влиза в сила от 06:00 часа на 19 април 2021 г. и засяга гражданите, които в предходните 14 дена са посетили страна от Европейския съюз и/или са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания, уточнява Министерството на външните работи.  

За да се възползвате от облекчението обаче, ще ви бъде изискан ваксинационен сертификат, с което да докажете имунизацията си.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите, които в период до 180 дни след преболедуване на коронавируса са ваксинирани и са изминали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали Covid-19 преди не повече от 180 дни.

Остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат, напомнят от МВнР.

Гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на адрес: https://korona.gov.sk/ehranica/# , като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната. При влизане със самолет е необходимо да се попълни електронен формуляр, публикуван ТУК

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. 

Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за Covid-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест.

Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и  библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30