Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ограничи придвижването между отделните си области

Снимка: архив

С цел да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на Covid-19, се ограничава движението между различните области на Гърция. За спешното решение, взето от гръцките власти, информира Министерството на външните работи. То влезе в сила още от днес, 23 април и ще продължи до 06:00 часа на 10 май и важи за територията на цялата страна.

Изключения се допускат в следните случаи:

  • Придвижване от и до работното място след представяне на удостоверение, в което е посочено началото и края на работния ден;
  • По здравословни причини, в случай на придвижване към болница, за което също трябва удостоверяване от компетентен здравен орган. Изключения ще се правят само за спешни случаи;
  • Еднократно придвижване до постоянен адрес по местоживеене, което се доказва с Удостоверение,което е специално предназначено за целта и се получава безплатно ТУК  или с представяне на копие от декларация за платен данък върху доходите E1;
  • Пътуване за погребение при условията, предвидени от закона;
  • Пътуване на разведени или разделени родители, когато е необходимо да бъде осигурена комуникацията на родителите и децата.

На гражданите, които нарушат ограничителните мерки за движение, ще бъде налагана глоба от 300 евро. При представяне на фалшива причина за пътуване, санкцията е 500 евро.

Във връзка с новите мерки, МВнР напомня на българските граждани, че „няма промяна в известния минимален кръг основания за влизане в Република Гърция“. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Собствениците на недвижими имоти в южната ни съседка трябва да вземат предвид еднократния характер на разрешението за придвижване и изискването за постоянен адрес.

На парктика, придвижването между отделните области в Гърция е забранено, с изключение на петте основания, описани по-горе и подкрепени от съответните документи.

Българското външно министерство препоръча на сънародниците ни да се въздържат от пътувания до Република Гърция в периода от 23 април 2021 г. до 06.00 часа на 10 май 2021 г.

При необходимост от съдействие, телефоните на посолството ни в Атина са следните: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106. За връзка с генералното консулство на България в Солун можете да използвате телефони +30 2310 829 210 и+30 2310 869 510. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05