Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална мобилизация за почистване на водоемите в България

Снимка: БГНЕС

Водата е един от най-ценните изчерпаеми източници на Земята – всички знаем това, но сякаш подценяваме този факт, докато не се сблъскаме с реалната й липса или пък не станем свидетели на разрушителен потоп.

Природозащитниците от „Грийнпийс“-България избраха отново да фокусират вниманието на обществото ни върху замърсяването на водоемите в страната. Пролетната им кампания #ИзбериВодата е традиционен и доказано ефективен начин да се погрижим за природата – организиране и подкрепа на събития за почистване около водоеми в цялата страна. Защото опазването на водоемите е наша задача с мисъл към бъдещето, а природозащитниците определят кампанията си като Национална мобилизация за почистване на водоемите в България. Инициативата е за всички, на които не им е безразлично дали в реките, езерата и язовирите на България ще плуват боклуци или цели сметища – обясни Ангел Бондов, координатор местни общности в „Грийнпийс“-България.

Ангел Бондов

“Всеки обича водата, всеки обича да посещава язовир, езеро, река в близост до мястото, където живее. Всеки е виждал боклуци натрупани до тези водоеми, така че всеки, които има желание да участва в кампанията ни е свободен да намери мястото, да събере съмишленици и да се регистрира на нашия сайт, като ние ще му изпратим необходимите консумативи за почистване – обяснява Ангел Бондов пред БНР-Радио София. Разбира се, ако човекът има желание да направи събитие в социалните мрежи, също може да ни го изпрати, ние да го споделим, да качва снимки с нашия хаштаг #ИзбериВодата. В допълнение ние изпращаме и детайлни инструкции как да бъде организирано самото почистване, как да се събират разделно боклуците и да се извозят от мястото след това. Надяваме се през целия месец май да се случат доста такива събития и да се превърнат в истински празник и хората да „вземат“ боклуците в свои ръце.“

Кампанията #ИзбериВодата се организира по повод десетата годишнина на българския клон на „Грийнпийс“. Природозащитниците обаче поведоха разговора за опазването на водоизточниците в България още преди парламентарните избори в страната на 4 април. Тогава се обърнаха към политиците с три въпроса, свързани със запазването на водните ресурси и тяхното „човешко управление“. Поискаха да разяснят пред обществеността каква е визията им за решения на проблема с недостига на вода, за използването на вода в енергийната система в дългосрочен план и в каква насока би трябвало да се трансформира производството на енергия у нас.

А причината за този ход от „Грийнпийс“ обясняват просто – „Демокрацията работи за нас, когато ние работим за нея. Можем да съхраним природата и обществото си, като гласуваме и изискваме от избраните от нас кандидати да поемат отговорност към обещанията си и да бъдат амбициозни политически лидери с визия за опазване на природата“. Какви отговори са получили съвсем скоро ще разберем. А дотогава нека не забравяме, че връзката ни с природата е двустранна и всяко действие или бездействие има своите последствия.

Редактор: Весела Кръстева /инт. на Гергана Пейкова, БНР-Радио София/

Снимки: BGNES, gabrovoinnovationcamp.eu, greenpeace.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01