Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 май действат нови правила за влизане в България

Снимка: БГНЕС

От 1 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които подлежат на 10-дневна карантина. Това нарежда министърът на здравеопазването в своя заповед от 29 април.

Всички други лица, влизащи в България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, представят един от следните документи:

  • Документ за завършена ваксинационна схема срещу Covid-19 - поставяне на съответен брой дози от ваксината и изтичане на 14-дневен период след поставяне на последната доза;
  • Документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на PCR или бърз антигенен тест за Covid-19 - за лицата, преболедували от Covid-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 
  • Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR или проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за Covid-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.
С пълния текст на заповедта на здравния министър можете да се запознаете ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30

Българин ще се състезава за Световната купа по паеля

Българинът Николай Тодоров - Ник е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света. World Paella Day Cup e кулинарно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на..

публикувано на 19.06.24 в 20:05