Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 май действат нови правила за влизане в България

Снимка: БГНЕС

От 1 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които подлежат на 10-дневна карантина. Това нарежда министърът на здравеопазването в своя заповед от 29 април.

Всички други лица, влизащи в България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, представят един от следните документи:

  • Документ за завършена ваксинационна схема срещу Covid-19 - поставяне на съответен брой дози от ваксината и изтичане на 14-дневен период след поставяне на последната доза;
  • Документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на PCR или бърз антигенен тест за Covid-19 - за лицата, преболедували от Covid-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 
  • Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR или проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за Covid-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.
С пълния текст на заповедта на здравния министър можете да се запознаете ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Силна буря и едра градушка доведоха до бедствено положение в няколко български общини

След снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, няколко общини в страната понесоха сериозни щети и обявиха бедствено положение.  За кошмарна гледка, невиждана досега опустошителна буря, апокалипсис с изпокъсани електрически проводници,..

публикувано на 14.06.24 в 11:07

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16