Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на прелетните птици – грижа към живота и в небето

Снимка: архив

От 2006 г. всеки втори уикенд на май се посвещава на опазването на прелетните птици и на техните местообитания. По този повод се организират множество събития, които карат хората да вдигат поглед към небето и да вникват в природните закони. А според тях животът на човека е немислим без съществуването на птичия свят

Атанасовското езеро
Най-важното място за прелетните птици у нас е Атанасовското езеро край Бургас. Всяка година тук се събират пътищата на 40 хиляди грабливи птици от 30 вида и на 180 хиляди водолюбиви птици от 5 вида, които летят по миграционния път Виа Понтика. Затова е важно езерото да бъде опазено в сегашното си състояние – без изграждането в близост на съоръжения, вятърни перки и други заплахи за птиците, пътуващи по небесната магистрала. 

С налчието на редки си видове птици България е привлекателна дестинация за орнитолози, любители на природата и туристи от цял свят. 

Световният ден на прелетните птици се отбелязва два пъти годишно – през втората събота на май и на октомври.

Снимки: архив и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15