Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май

Концерт с кауза обединява български артисти от 8 държави

„Полет на българската култура по света“ ще събере родни музикални таланти от няколко държави, следвайки кредото, че за изкуството няма граници. Събитието е планирано за 23 май от 18 часа българско време, в навечерието на най-обичания от българите празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май честваме красотата на езика ни и полета на родната култура из целия свят. За разлика от Любен Каравеловите “Българи от старо време”, днес светът е леснодостъпен, човешкият мироглед е широкообхватен и нашето присъствие по света ни дава възможност да бъдем своеобразни посланици на българските език и култура“, уверени са организаторите на това събитие. Затова са поканили в празничната програма „както талантливи българи, така и хора, които се грижат за съхранението и прославата на нашите фолклор, театър, поезия и проза по целия свят“.

С музикални изпълнения и послания ще се включат популярният роден музикант, актьор и певец Добрин Векилов-Дони, саксофонистът Владимир Кърпаров от Германия, Кристина Жечкова- бесарабска българка, родена в Украйна, арфистът Цветелина Ликова и др. Повече за каузата, която ги обединява, разказва Калоян Буковски от Лондон:

„Събитието продължава две седмици, в които ще е активна и благотворителната кампания, която подпомагаме. Каузата е на фондация „Заедно в час“, чиято цел е да се създаде безплатна образователна методика за деца-билингви, което означава както деца в България, чийто майчин език не е български, така и българчета в чужбина, израстващи в чуждоезична среда. Имайки предвид, че има над 2 милиона българи по света – емигранти или част от исторически общности, мисля, че тези образователни инструменти, които могат да бъдат адаптирани към съответната културна и образователна среда, ще стават все по-търсени.“

Проектът на фондацията „Заедно в час“ надгражда друг, реализиран в рамките на програмата „Еразъм +“ и насочен към създаване на материали, подпомагащи обучението по български език в първи клас. Целта на настоящата благотворителна кампания е да съдейства за разработването на материали, подкрепящи обучението във втори клас. Те ще включват  система от езикови игри, съчетани с подробни указания за провеждането им, богато илюстрирани и с допълнителен аудио и видео материал.


За да подпомогнат тази кауза, в концерта “Полет на българската култура по света“ ще се включат българи от 12 града в 8 държави на три континента, каза ни организаторът Калоян Буковски. Самият той работи като старши анализатор във финансовия сектор, но това съвсем не му пречи да развива активна обществена дейност. Като директор на платформа за изкуство и наука за българите на територията на Великобритания „Българи от ново време“, той организира множество събития, чиято цел е сплотяването на българската общност в Обединеното кралство. Част от планираните събития в програмата на платформата, бяха отлагани няколко пъти,  поради динамичните промени в резултат от пандемията. Затова, ако условията позволят, те ще случат през есента. Сред тях са второ гостуване на Дони с едно от театралните му превъплъщения, стенд-ъп комедията „Ние, българите“ с участието на актьора Васил Василев-Зуека, концерт на рок група „БТР“, както и онлайн проекта „Истории от ново време“, включващ видеоинтервюта с успешни българи от Великобритания, а защо не и от други държави.

„Ние заслужаваме да имаме дни в годината, в които да си спомняме за това колко ценни сме за света“, казва Калоян Буковски по повод Деня на светите братя Кирил и Методий - 24 май, уникален празник, почитащ просветата, културата и славянската писменост.

Снимки: bgnovovreme.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10

Приключи изборният ден в чужбина

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време на 10 юни . Вотът е преминал на 5 континента без затруднения, съобщи Министерството на външнитеработи. Последни упражниха правото си на глас българите в Лос Анджелис. Изборната активност..

публикувано на 10.06.24 в 09:00