Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зверствата над животни в България остават несанкционирани

Спешно се нуждаем от политически мерки, за да бъдат спрени престъпленията

Снимка: архив

В дните около Великден садист с ловна пушка се забавлява с насочен мерник. Котката Мила, бременна с четири рожби, отнася куршум и по чудо оцелява. Цяла седмица хора подминават раненото и обездвижено животно, отказвайки да му окажат каквато и да е помощ, дори да му поднесат храна или вода.

За съжаление, историята на Мила не е единствената. Броени дни по-рано котето Слийпи – простреляно и влачещо се на улицата с рана поне на десет дни, случайно бива забелязано от спасителя си. Подобно на Мила, и Слийпи не е намерил дни наред човек, който да му помогне.

Обществото ни няма отношение към животните или то е много слабо – констатира адвокат Валентина Каменарска. – Време е държавата да се намеси и да приеме цялостен пакет от политически мерки, за да може случващото се незабавно да бъде спряно. Ако подобен инцидент, характерен единствено за третия свят, се случи в някоя друга европейска страна, той ще предизвика огромен скандал и ще доведе до сериозно разследване, сериозни публикации, сериозно обществено осъждане. Докато у нас хора продължават да се забавляват, стреляйки по животни.”

Според адвокатката единственото, което може да предизвика реакцията на властите, е вълна от гражданско недоволство. В момента хората могат да помагат в отделни случаи, но не и да заместят неефективната зоополиция и липсата на емоционална ангажираност на униформените, които – най-често в малките населени места, понякога се оказват самите извършители на престъпленията.

Няма нито един контролен орган, който да спазва утвърдената политика – продължава Валентина Каменарска. – На Българската агенция по безопасност на храните пък не са й дадени адекватни правомощия – тя може само да отиде на място, да даде предписания и да си тръгне, тъй като не й е позволено да действа заедно с полицията и да санкционира. И, въпреки че имаме член в Наказателния кодекс, според който садистичните прояви върху животни се смятат за престъпление, те са извадени от класификатора на телефон 112 в разрез с всички закони. Не може дадено нещо да бъде престъпление и в същото време полицейските органи да не бъдат ангажирани да дойдат на място, да събират следи и да разследват!”

Засега битката за прекратяване на зверствата спрямо животни се води предимно от отделни воини - граждани и представители на неправителствени организации. Техният съвет към е, ако се натъкнем на малтретирано животно, да го заведем в клиника и да подадем сигнал до прокуратурата.

Най-вероятно този сигнал няма да доведе до нищо, защото оръжията, с които се стреля по животните, не подлежат на балистична експертиза – скептична е адвокат Каменарска. – А и прокуратурата обикновено е отдалечена от населеното място, тъй като тези действия често се случват в по-малките селища. Но ако полицията пожелае, много бързо може да разбере кой е извършителят. Сега хората каквото и да направят – докато държавата не работи, усилията им ще си останат удари във въздуха.”

При желание държавата може за един ден да обърне мисленето на хората, убедена е Валентина Каменарска. И дава пример с началото на Covid епидемията, когато за един ден е наложила да сложим маски, независимо дали ни харесва. Затова и ние като общество, ако не можем да бъдем превъзпитани от семейството, държавата е тази, която трябва да го направи много бързо”, заключава тя.

Съставил: Диана Цанкова (По интервю на Любомира Константинова с адв. Валентина Каменарска по програма “Хр. Ботев” на БНР)

Снимки: архив и Facebook/ Валентина Каменарска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05