Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Околосветско пътешествие на българското кино

Снимка: архив

Северна Америка е третата спирка от пътешествието на българското кино сред сънародниците ни по света. Инициативата на Държавната агенция за българите в чужбина е наречена „БГ кино на 7 континента“ и се осъществява съвместно с платформата gledam.bg, която има амбицията да се превърне в дигитален архив на родното кино.

Всеки континент има свой филмов уикенд, когато сънародниците ни там могат да се насладят на 3 български филма и да се срещнат с творческия екип на някой от тях. Обещанието е за вълнуващи кино вечери, които дават на авторите на филми важна обратна връзка относно темите, които вълнуват общностите по света. А на българите зад граница – възможност да се върнат към корените си и да насочат поглед към седмото изкуство у нас. Повечето филми имат субтитри на английски език, което ги прави подходящи за гледане с чуждоезични приятели.

След Северна Америка / 28-30 май/ пътешествието на родното кино продължава в Европа /4-6 юни/, Австралия /11-13 юни/ и Азия / 18-20 юни/.

Съставил: Елена Каркалонова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02