Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жени за пчелите“- международен еко проект приобщава и България

Снимка: unesco.org

България е една от петте държави в света, които ще участват в проект на ЮНЕСКО за обучение на дами, занимаващи се с пчеларство. Програмата „Жени за пчелите" стартира на 21 юни във Франция, на територията на биорезерват в региона Бретан, където има Обсерватория по апиология OFA. Целта на инициативата е не само да „запали“ дамите да започнат да се занимават с пчеларство, но и да научат за теорията и практиката в различни области на търговията - от това как да се грижат за пчелите до професионалните занимания с пчелини. Идеята е да се обучат жените да бъдат ръководители на устойчиво и важно за околната среда предприятие. Освен това, програмата предвижда до 2025 г. да бъдат изработени 2500 кошера, където да се настанят над 125 милиона пчели в 25 защитени територии, опазвани под егидата на ЮНЕСКО.

„Жени за пчелите" има и важна социална задача - да се разширят техните възможности за професионална подготовка и по този път да си осигурят стабилна работа и добър доход. След завършването на курса участничките ще станат членове на Международна мрежа на жените пчелари.

Михаил Михайлов

„Пчеларството може да осигури доходи на жителите от райони, където земеделието е слабо развито и се надяваме от българска страна да се явят подходящи кандидатури, които да участват в този проект“ – казва инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз у нас:

„Най-интересното е, че България е избрана и това е световно признание за нашето пчеларство. За целия период на обучението, което е основно във Франция, ще има наши представители, а обучаващите се ще идват и в България. Изпратили сме писма до Съюза на пчеларите, Обединения пчеларски съюз и други браншови организации, за да може да се явят съответните пчелари, които да отговорят на условията и достойно да представят България. Една моя колежка, която не отговаря на условието - пчелар от Централен балкан, но е френски възпитаник и дипломиран пчелар, си подаде вече кандидатурата, а сега чакам обратна връзка.“ 

През последните десетилетия, заради масовото използване на химически препарати в земеделието, пчелите по целия свят застрашително намаляват. Устойчивото и целенасочено отглеждане на пчели, принос за което ще има и този проект, може да е начин за тяхното спасяване. А от това зависи реколтата на много селскостопански култури и като цяло - оцеляването на човечеството.

Съставил: Гергана Манчева /по интервю на Биляна Славчева, БНР-Благоевград/

Снимки: unesco.org, БНР Благоевград

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30