Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новият локомотив на БДЖ носи имената на двама български владетели

Снимка: bdz.bg

Най-новият локомотив на БДЖ, който е 11 поред от доставката на 15 нови локомотива Смартрон, пристигна предсрочно преди няколко дни в България и вече направи няколко пътувания. Той е първият, който ще носи името на двама владетели – Царете Петър IV и Иван Асен I от династията Асеневци, основатели на Втората българска държава, съобщиха от БДЖ.

Новите локомотиви разполагат със специфичен QR код. При сканирането му чрез мобилно устройство, се появява информация за историята на владетеля, чието име носи локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всяка машина е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богатата ни история.

Останалите четири локомотива от реализираната поръчка ще бъдат на разположение на БДЖ до края на годината. Локомотиви от същата серия вече се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28