Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва нова процедура за избор на български прокурори в ЕП

Българите могат да подават сигнали на сайта на Европейската прокуратура на български език

Лаура Кьовеши
Снимка: Facebook / @ECinBulgaria

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, тя служи на европейските граждани, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, на пресконференция в Дома на Европа в София. „Ще изследваме престъпления с европейски средства, ако щетите са за над 10 млн. евро. Също така ще разследваме измами с ДДС и случаи на корупция. Ние ще разследваме независимо и ще работим за образуване на дела в националните съдилища“, поясни Кьовеши. 

„Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван“, обеща тя и обясни, че ЕП няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

Кьовеши допълни, че от 14 юни започва нова процедура за избор на български прокурори в Европрокуратурата. Това е било договорено по време на срещите й с българските институции.

„Не съм на посещение в България аз съм си вкъщи, защото ние имаме представителство тук“, каза Лаура Кьовеши на въпрос защо е избрала именно нашата страна за първото си посещение в държава от ЕС.

Още за посещението на Европейския главен прокурор в България – ТУК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35