Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредното заседание на комисията България – Северна Македония завърши без резултат

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

„Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една Съвместна комисия, но от днешната 14-та поред среща започвам да си задавам въпроса, дали наистина е така“. Това заяви на брифинг съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония проф. Ангел Димитров след края на срещата. 

Той посочи, че северномакедонската страна категорично е отказала конкретни разговори по конкретни исторически теми. Вместо това тя е предложила общотеоретична рамка за мултиперспективност, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува, както реши каквото и да е историческо събитие. „Разбирате, че такъв подход е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото в историографията на нашата съседна държава“, каза проф. Ангел Димитров. 

Следващата 15-та среща е определена за средата на октомври. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05