Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

Снимка: БГНЕС

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения. Това съобщиха от външно ни министерство по повод днешния съвет „Общи въпроси“ в Люксембург с участието и на зам. външния министър Румен Александров. Българският представител е казал, че ще продължат проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. 


„Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, е подчертал той. Това означава Северна Македония да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, както и от промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към страната ни. „Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, е казал още Румен Александров. 

На заседанието България е дала висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и е потвърдила подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Снимки: БГНЕС, МВнР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58