Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора - все така мотивирани за промяна в родината си

Снимка: архив

След проведените на 4 април 2021 г. редовни парламентарни избори, партиите в 45 Народно събрание не успяха да излъчат кабинет, а парламентът проведе едва 9 заседания. По думите на анализатори и социолози те бяха по-скоро като трибуна на предизборната кампания и така тя продължи далеч по-дълго от регламентирания месец преди датата на вота. Желанието за промяна на досегашното управление и изкореняване на корупционните практики, накара и близо 180 000 българи зад граница да упражнят правото си на глас през април. Предстои да видим каква част от тях ще го сторят и на 11 юли. Те могат да гласуват в някоя от 784-те секции в чужбина или в родината си, ако са се завърнали за лятната си ваканция. 

Обществената нагласа е, че изборът, който ще направят хората на 11 юли, ще бъде с желание управлението на допринесе за промяната в страната и за  превръщането ѝ в предпочитано място за живот и развитие. Това най-вече важи за младите хора, които са на кръстопът – да заминат в чужбина или да останат в родината си. Някои от тях имат идея относно формулата за перфектния управник, въпреки че са наясно, че всеки жив човек има своите недостатъци:

„Важно е какви са неговите идеали и дали позволява да бъде повлиян от по-висшестоящи хора и интереси. Трябва да е човек, който желае доброто на народа, а не само своето добро“– казва студентката по медицина Мина Иванова пред БНР-Варна. Тя е категорична, че ще гласува на вота в неделя и очаква от кандидатите да дадат всичко от себе си, за да реализират обещанията и целите, които са поставили в предизборната си кампания.

Голяма част от младите българи са родолюбци, макар мечтите им да се простират извън границите на родината. Подобно на Даниел Луканов, който преди месец завърши езикова гимназия и очаква да продължи обучението си във Виена, но се надява някой ден да се върне. Изборите на 4 април са били първите в живота му на пълнолетен гражданин и със сигурност ще се яви на т.нар. "поправка". „На 11 юли не само ще гласувам, но и ще бъда член на избирателна комисия“, посочва Даниел и уточнява, че за двата месеца между изборите не е променил позициите си и ще подаде същата бюлетина:

„Ще гласувам както първия път. Аз не изпитвам никаква форма на разочарование и очакванията ми дотук са напълно оправдани – казва младежът. – Вярвам, че успешно вървим към промяната, нагласите на хората също се пренасочват. Всъщност в България винаги сме имали проблем с разделението – силно разединени сме във вижданията си, във вярванията си. Понякога в опита си да постигнем нещо се налага да прекрачим собствените си ценности, моралните си граници. Аз вярвам обаче, че това не трябва да се случва.“

Сред младите, не липсват и такива, които критикуват партиите, станали част от 45-о Народно събрание и невъзможността им да заработят в екип, въпреки наглед общите цели, които обединяваха част от тях:

„Една от причините, според мен, беше нежеланието на политиците да сближат своите позиции, в името на това да постигнат общи решения – смята студентката Василена Радкова. – Мисля, че политическото високомерие на част от партиите доведе до това. Друга възможна причина може би беше неособено голямата избирателна активност. Голяма част от българите не отидоха до урните и техният глас остана неизразен. Аз вярвах, че има желание и разум да бъде намерен общ език в името на българския народ.“

Младите хора считат изборите като повод за проява на лична отговорност и опит за преодоляване на устойчивата максима, че чакаме някой да ни реши проблемите, вместо сами да се заемем с това. Затова и призовават за активно участие в деня на вота, защото всеки глас има своята тежест и значение за трансформацията на страната. 

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58