Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинният вот – най-голямата новост на изборите днес

Снимка: БГНЕС

За първи път в България ще се гласува задължително с машини на местата, където избирателите са повече от 300. Днес изцяло машинен вот ще има в 9402 секции в страната и в 273 в чужбина. За местата, в които на редовните парламентарни избори на 4 април са гласували  повече от 425 избиратели, са осигурени по две машини – това са 1115 секции в България и 148 – зад граница.

Нововъведението беше наложено с промени в изборните правила, приети от просъществувалото по-малко от месец 45-о Народно събрание. В Изборния кодекс е записано, че се гласува само със специализирано устройство за машинно гласуване. Изключение от правилото за машинен вот се прави само в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, но също и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения и други специализирани институции, както и на плавателни съдове под български флаг. В случай че възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, изборният процес продължава с хартиени бюлетини. За да се подсигури тази алтернатива са отпечатани над 7 млн. хартиени бюлетини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53