Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинното гласуване – между страховете, любопитството и надеждата

Снимка: БГНЕС

В последните дни преди парламентарните избори на 11юли гласуването с машини отново е във фокуса на общественото внимание. Над 15 % от българите се притесняват от машинното гласуване, а малко по-малко – 12 на сто се опасяват, че заради технически затруднения пред избирателните секции ще се извият опашки и топлото време ще откаже хората да стигнат до машините, показва проучване на „Алфа рисърч“, проведено от 4 до 7 юли. За да се преодолеят тези страхове, на много места в страната са поставени демонстрационни машини, на които гражданите могат да осъществят пробно гласуване. Фокусът е основно към по-възрастното население, за които това е нещо ново. Интересът към тези демонстрационни центрове, организирани от ЦИК, е голям, свидетелстват репортажи на кореспондентите на БНР в Пловдив, Перник, Радомир, Земен, Ловеч и др. Пробни места за машинно гласуване се организират в последните дни и в София – до спирки на метрото и близо до сградата на Народното събрание.

Росица Матева

Опасенията сякаш бяха опровергани от частичните местни избори в края на юни в Благоевградско. „Избирателите в 6 малки населени места гласуваха само с машини и се справиха добре“ – заяви говорителят на ЦИК Росица Матева в интервю за БНР -„Хр.Ботев“.

„Според нас изкуствено се насажда страх и съмнения в това дали ще се справят хората, които досега не са гласували с машини. Видно е, че с машините се гласува много лесно и бързо. А знаем, че дори възрастните у нас разполагат със смартфони, за да общуват с деца и внуци в чужбина. Не бива да бъдат подценявани хората. Нека да са спокойни и да следват стъпките, които са описани пред СИК и на интернет страницата на ЦИК“, посъветва тя.

Димитър Аврамов

„Не, не ме притеснява машинният вот – категоричен бе политологът Димитър Аврамов пред БНР-„Хоризонт“. – Всички теглим пари с карти от банкомати, обаче всички говорим от две години как е лошо да се гласува с машини. Гласуването с машини е лесно, много по-трудно се манипулира вотът. Само преди три месеца се проведоха избори с минимално напрежение. Там, където машините откажат да работят, защото е техника, там ще има хартиени бюлетини и ще може с тях да се гласува. Очаквам едни добре организирани избори. Ще видите, че каквото и да кажат политическите партии след това, трудно ще можем да говорим, че изборите са били лошо организирани, и няма да говорим, че е имало изборни манипулации. С машините се намалява рискът от човешка грешка и възможността за корупция в рамките на комисиите.“

Във видинското село Капитановци живеят 965 човека с право на глас, а в селото има две изборни секции. „Предполагам, че няма да има проблем с машините, но ще има и бюлетини, ако се наложи“ – казва кметицата Десислава Венелинова пред БНР-Видин:

Десислава Венелинова

„За пръв път няма да имаме подвижна секция - винаги сме имали, но сега някои от възрастните, които я ползваха вече не са сред нас. И в двете секции гласуват над 300 човека, затова ще има машини. Проблем ще има в селата да се гласува с машини за възрастните хора, затова ще бъде малко по-ниска активността. Някои казват, че хората знаят как да изтеглят пари от банкомат, но при нас има над 100 човека, които получават пенсия от пощата и не могат да се оправят с банкомат. Те са хора, които нямат мобилни телефони, не познават модерните технологии и социалните мрежи. Точно затова няма да излязат да гласуват, от страх дали ще се справят. Иначе притеснението от пандемията отшумя и то няма да бъде пречка за гласуването. През април беше ниска активността,  гласуваха 450 човека. Предполагам че и сега няма да са повече“.

Притеснения относно машините има, но надделява желанието за по-бързо и сигурно гласуване. И ако се позовем на изследването на „Алфа рисърч“ от началото на този месец става ясно, че близо 60% от българите нямат никакви притеснения за предстоящия вот.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС, Радио Видин, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30

Продължава договарянето, как да се разпределят парите за висшите училища

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщи правителствената пресслужба. Двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент пред..

публикувано на 20.05.24 в 11:46

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45