Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опашки пред изборните секции в Лондон

Спокойно и с повишен интерес към машинното гласуване започна изборният ден във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Избори и футбол – това със сигурност са най-обсъжданите теми сред българската общност във Великобритания днес. И докато британската столица се пълни с туристи, които пристигат, за да се насладят на атмосферата от спортния празник на стадион „Уембли“, българите пак излизат, за да гласуват. Очаква се изборната активност на Острова отново да бъде висока, както и на 4 април, с тази разлика, че сега опашки пред изборните секции няма да има. Великобритания е с разкрити най-много - 135 секции за гласуване, със 100 повече от вота през април. Това определено ще улесни избирателите.

Гласуването дори в най-малките населени места, където са разкрити за пръв път български секции преминава спокойно, свидетелстват пред Радио България представители на избирателни комисии в близост до Лондон. Там отчитат повишен интерес и заради лекотата на машинното гласуване. Отворили са в 7 ч. сутрина, а до 10ч. през залите са преминали над 30 човека, от около 250 българи, които се очаква да гласуват в една секция. „Хората и днес са спокойни, усмихнати, гласуват с настроение и се радват, че секциите са отворени“ – казва Светлана Канева, председател на изборна секция „Лутън 2“:

„И „Лутън 1“, и Лутън 2“ бяха с много добре попълнени протоколи и готови за изборния ден. Успяхме да се преборим да имаме 4 секции извън Лондон. Новото тук е, че в понеделник ще мине кола на посолството през всички секции и длъжностно лице ще подпише и събере от нас изборните книжа. Това постигнахме като договорка с администрацията и сме много щастливи. Ние сме подготвили предложение към новото правителство с подписка от българи в Лондон за промяна в някои точки от изборното законодателство. Българите в чужбина искаме електронно гласуване и по пощата. Това улеснява цялото разкарване с изборни книжа и ще реши всички тези проблеми, които имахме последните два месеца, както и при назначенията на секционните комисии. Много сме обидени от това, че три дни преди деня на вота, партиите започнаха да назначават свои хора и пренебрегват нас, които сме работили три месеца преди това за намиране на зала, организиране на хора и изборни комисии.“

„Гласуването в Лондон върви бързо, благодарение на машинното гласуване. Опашките, които се образуваха на предния вот сега липсват“, съобщи ни Станислав Митов от Уолтъмстоу, Източен Лондон.

„Високата избирателна активност от 4 април продължава и сега. Всички гласуват за промяна, за по-добро бъдеще за родината си. „Живеем извън България, но всеки от нас има отговорност за нея. Там са нашите семейства, нашите деца и близки. Всички искаме по-добро управление в родината и с по-добри закони за всички“ – казва Антонина Белчева, секретар на секция „Лутън 1“, която също е недалеч от английската столица:

„Много е хубаво, че хората имат право на избор къде да гласуват. Тези , които нямаха възможност да ходят до далечни секции, сега ще могат да гласуват по-близо. Затова не очакваме толкова големи струпвания като предния път, има повече отворени секции. С машинното гласуване става много бързо, много лесно, не очакваме никакви опашки пред секциите. Надяваме се в 8 часа вечерта да затворим, но ако има активност ще останем до 9 ч. Мисля, че много по бързо ще броим, защото ще имаме разпечатка от машината и бързо ще преброим и бюлетините. Не се очертават някакви проблеми, а няма да има такива и при предаването на изборните книжа. Предишния път се наложи да си върнем обратно книжата в Лутън и чак на следващия ден те бяха взети от посолството в Лондон. Надяваме се това да не се получава и всеки да си взел поука от тогава.“

На 4 април в Лутън /1 и 2/ са гласували 1037 човека, в момента, с новооткритите секции наблизо, се очаква през тях да минат 250-300 гласоподаватели, а дори и повече, въпреки че много българи са във ваканция и са се върнали в родината. Очакванията са за рекордно висока избирателна активност сред сънародниците ни в района на Лондон, а и въобще на Острова.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10