Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещината в Испания може да затрудни сънародниците ни да отидат до урните

Изборната секция е в НБУ „Слово“ в Аликанте
Снимка: Любов Илиева, Аликанте, Испания

Големите горещини в Испания провокират сънародниците ни да изчакат следобедните часове, за да се включат в изборния процес, научаваме от Любов Илиева от Аликанте. В испанската провинция, където се намира града има над 8700 българи, мнозинството от които (над 6800) са във възрастовата група 18-64 години.

„В Аликанте има една секция. Обикновено секциите се образуват от българските неделни училища. Но в периметър от 100 км. има и други български училища, където има секции, така че винаги гласуването в Аликанте и провинция е било много добре осигурено“, каза пред Радио България Любов Илиева, бивш директор на Неделното българско училище „Васил Левски“, която от 20 години живее в Испания.

„Знам, че всички българи в Аликанте и провинцията гласуват, определено имат интерес хората. В нашата секция още от рано е имало доста хора, но с напредването на деня ситуацията се е успокоила. Но това е нормално, тъй като започнаха да се повишават температурите – тук е много горещо, очакват се над 42 градуса. Предполагам, че привечер до закриването на изборния ден ще има много хора.

Любов Илиева

Сънародниците ни са активни, защото по-голямата част от тях имат близки в България и виждат какво се случва. Аз нямам - остана само майка ми, но когато ги доведох с баща ми тук, видяха какво означава грижа за човека. Предполагам и другите сънародници го знаят и определено тази година, след големите протести на 2020-а, всички гласуват.“

В цяла Испания днес работят 67 изборни секции. Епидемичната ситуация в страната е значително по-спокойна, в сравнение с април, казва г-жа Илиева. Причината – повечето хора в активна възраст вече са ваксинирани. Голяма заболеваемост в момента се наблюдава сред 20-30 годишните, което налага възобновяването на някои мерки, но тя е на мнение, че това няма да възпрепятства сънародниците ни да гласуват.

Снимки: Любов Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44