Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загреб - спирка на избиратели, на път към родината

Диана Гласнова от Хърватия: Колкото по-дълго живеят в чужбина, българите губят интерес към политиката в родината

Снимка: архив

„Изборният ден протича без проблеми в Загреб. И за наша радост активността е доста голяма“, съобщи за Радио България Диана Гласнова, член на СИК в хърватската столица.

На парламентарните избори през април там гласуваха 72–ма български граждани. Предвид малката общност от сънародници, избирателната активност всъщност е била голяма, каквато се очертава да бъде и днес, когато към средата на изборния ден вече са били гласували 56 гласоподаватели. Секцията е под 300 човека, затова там се гласува с хартиени бюлетини.


„Хубавото е това, че много хора, които са на път за някое друго място в Европа или отиват към България в отпуска, минавайки през Загреб решават да гласуват тук с декларация“, посочва Гласнова.

По думите ѝ, до този момент предсрочните парламентарни избори в България не са намерили отражение в хърватските медии, но тя очаква информация по темата да излезе в късните новини.

„Аз живея 25 години в Загреб и имам смелостта да кажа, че когато българите живеят извън България и са вече в по-напреднала възраст, обикновено престават да се интересуват. То е естествено, не им се сърдя – защото имат семейства, дори внуци и се чувстват малко откъснати от процесите в България. А когато виждат, че нещата там не се променят в последните 20 години, наистина ще загубят мотивация, нали?“

Две от нещата, за които дълго време настояваха сънародниците ни там – машинен вот  и избирателен район „Чужбина“, вече са факт с промените в Изборния кодекс, които направи 45-ото НС. Това дава ли нови надежди?

„От една страна – да, но от друга – защо беше необходимо да минат толкова много години, за да се разбере, че българите в чужбина трябва да имат свой избирателен район“, пига г-жа Гласнова и се надява повече избиратели да упражнят правото си на глас на предсрочния парламентарен вот днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02