Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Квебек по традиция са много активни на избори

Борислав Николов: Гледаме на живота и на политиката много по-позитивно

Снимка: архив

„Аз съм горд от българите такива, каквито ги виждам днес. Смятам, че те се опитват да вземат в ръцете си своята съдба. В никакъв случай не е лесно. Несъмнено е, че ще трябва да се окрупнят българските партии по начин, който да позволи избор, осигуряващ ефективна действаща власт. Но дълбокото ми вътрешно усещане от последните две-три години, през които се връщам в България е, че хората гледат и на живота, и на политиката много по-жизнено, много по-позитивно. Това за мен е добър знак“.

Това сподели пред Радио България  излезлият от страната преди 32 години в търсене на по-добри възможности за развитие журналист Борислав Николов. Днес той живее в Квебек, Канада. Собственик е на агенция за рекламно разпространение, работеща с етнически медии, издател на вече закрития български вестник „Форум“ в Канада.


По думите му, българите в Квебек по традиция са много активни на избори. Очаква и този парламентарен вот да не е изключение:

„Практически всички българи в Квебек, които познавам, и които бяха затворени при строг ковид режим в къщите си, все още неваксинирани отидоха да гласуват на парламентарните избори на 4 април тази година… Така че активността при нас е съвсем реална и голяма. И днес много българи ще отидат да гласуват в двата избирателни центъра в Монреал“, споделя Борислав.

Той обаче е убеден, че какъвто и да е резултатът от изборите, правителство не трябва да се сформира на всяка цена:

„Една добра демокрация се откроява с нещо много просто. А то е да има две до три политически партии, които да могат да сформират правителство и които представляват голяма група от народни интереси в широкия смисъл на тази дума. Ако сме поставени пред 10 до 12 политически партии, фрагментирани, и една част от които, разбира се, ще отидат при основните групировки, ще се съгласите, че такъв кабинет рискува в някаква степен да бъде неустойчив.“

Който и да поеме управлението на страната, е важно действията му да са насочени към това, да се разграничат съдебната, изпълнителната и законодателната власт по начин, който да не позволява дори мисъл за злоупотреби, категоричен е Борислав:

„Трябва да се възстанови доверието на хората в институциите, за да може тези институции да си вършат ефикасно работата.“

Относно политиките на управляващите спрямо българите зад граница Борислав Николов посочва, че много се говори за това, че правителството живо се интересува от българската диаспора, но рядко се преминава от думи към дела.

„Мисля, че като минимум биха могли да бъдат взети много по-конкретни мерки в посока и на образование, и на медийни взаимовръзки, и на икономически връзки между държавата и българите, които живеят зад граница.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35