Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка спечели място в Академията на оперния театър „Ла Скала“ в Милано

Райна Кабаиванска и Александра Михайлова
Снимка: Raina Kabaivanska School

Да тръгнеш по стъпките на своя учител – това прави сопраното Александра Михайлова с последния си успех в конкурса за млади оперни певци на „Ла Скала“ – Милано. Ученичката на голямата оперна прима Райна Кабаиванска успя да премине трите кръга на отсяване и да спечели едно от десетте места измежду 430 желаещи тази година, в големия международен конкурс. Жури, с председател директорът на оперния театър Доминик Майер, е дало шанс на Александра да се обучава в Академията на „Ла Скала“ в следващите две години. Самата Райна Кабаиванска печели същия конкурс през 1960 година и от операта в Милано започва да гради невероятната международна кариера. Шест десетилетия по-късно, шанс да направи същото има едно 23 годишно момиче от Шумен.

Първата среща на двете е преди пет години, по време на прослушване на Александра за участие в 16-тия международен майсторски клас на Кабаиванска в НБУ. Младата певица печели място в класа, участва в галаконцерта в Софийската опера същата година и получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. От следващата 2017 година Александра учи целогодишно с Райна Кабаиванска в музикалния институт „ Веки-Тонели“ в Модена. За да стигне до това да бъде една от оперните надежди на оперния театър „Ла Скала“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01